Profesionálne poradenstvo a verifikácia tipov

PrihlásenieRegistrácia

Blog - TennisLovers

VIP Indian Wells preview

05.03.2024 09:19

BNP Paribas open - Indian Wells 


Turnaj sa odohráva v štáte California neďaleko Los Angeles v oblasti Coachella Valley, známej najmä pre svoju slnečnosť - slnko tu svieti v priemere 354 dní v roku, čo vytvára fantastické podmienky pre tenis. Turnaj je hneď po Grand Slamoch najnavštevovanejším turnajom na okruhu, ocenenie turnaj roka získal niekoľkokrát a centrálny kurt s kapacitou viac ako 16 000 miest na sedenie je druhým najväčším tenisovým štadiónom na svete po štadióne Arthura Asha v New Yorku.


Rafael Nadal: “I love being here and not being in a big city. I love the calm that we have here in the desert comparing to when we play in the big cities (that’s almost all the time). And the organisation is one of the best without any doubt. We don’t need to call it the fifth Grand Slam. This tournament is big enough to be important by its own name.”


Turnaj vlastní americký biznisman Larry Ellison (majetok 142,2 miliárd USD), ktorý je zakladateľom veľmi silnej spoločnosti Oracle Enterprise, ktorý je do tenisu úplný maniak - do turnaja vráža každý rok niekoľko miliónov dolárov čím sa Indian Wells Tennis Garden drží neustále o krok vpred oproti ostatným turnajom a práve preto často počujete označenie “piaty Grand Slam”. 


Ako turnajového riaditeľa si najal Tommyho Haasa a spolu vytvárajú pre všetkých nezabudnuteľný turnaj, z ktorého sa nikomu nechce ísť preč. V roku 2011 bolo práve na Indian Wells po prvý krát zavedené jastrabie oko na všetkých kurtoch (aj v kvalifikácii) a v roku 2012 bol vôbec prvým turnajom, kde víťazi ženského i mužského pavúka získali odmenu vo výške 1 milión dolárov. 

 

Podmienky:


Tie si zaslúžia v tomto špecifickom prostredí dlhší a detailnejší popis, ktorý treba pri výbere tipov používať. Toto rozhodne nie je typický turnaj na outdoor harde. V Indian Wells sa hrá na Plexipave s loptičkami od Penn, ktoré sa vedia rýchlo opotrebovať po dlhých výmenách.


P. Kvitová: ,,The balls aren’t really flying when they’re old. When they’re new it’s flying a lot. It’s different.”


Hlavne počas slnečného dňa to na týchto kurtoch poriadne skáče.  


Wozniacki: ,,The courts are extremely slow and the bounce is extremely high. You definitely have to grind out there. There's no easy points." 


P. Kvitová: ,,The courts are slower, bouncing high like clay.”


D.Medvedev: ,,That's probably the slowest hard court on the Tour. I feel like on such a court you cannot play your best tennis every point. That's why so many break points for everybody and so many opportunities. So many matches I see people losing sets 6/0 or 6/1 playing not so bad. It's very tough to make a point here. It comes down to who wins the 25-shot rallies on the mistake of an opponent.”


Povrch pomáha tenistom využívajúci top spin či kick servis - preto sa tu nestratia “antukári” ale ani servismani typu John Isner (finále 2012), keď v denných podmienkach dokáže mať jeho servis takmer nereturnovateľnú trajektóriu, naopak nočné pomalšie a ťažšie podmienky tento fakt úplne mažú a servis už takou zbraňou ako cez deň nie je. 


J. Isner: ,,When I get out there and play the ball is sitting up in my strike zone. It's not a situation where the ball is staying lower and I'm not able to hit down on the ball. It gives me a lot of time to go for my shots, and, you know, it's up on my shoulders, which I like. I can't ask for better conditions for me." 


D. Kasatkina (finále 2018) s jej “loopy” hrou: ,,I love to run, especially here in Indian Wells, and I love that the ball is bouncing so high, so I love this place, really."  


Rublev na rozdiel medzi dňom a nocou: ,,The conditions were completely different with what I practised with all week. At night it’s super, super slow, it’s a huge difference if you practise in the afternoon. It’s part of our sport, sometimes you play night matches, and it can happen, but still the way I played tonight was good.”


Wawrinka: ,,I like the tournament. I think in general the conditions are good for my game. A hard court and quite slow, I would say. You can really play your game. I think for me this year it's for sure special because I'm happy to be back."


Podľa Krejčíkovej sú podmienky rôzne i medzi samotnými kurtmi: ,,Daniil has funny approach. He played only on Stadium 1 and this court was actually the fastest out of all match courts in IW. (And I played on stadium 1, 2, 3 and 4)."


Treba povedať, že tieto podmienky nesadnú každému, nájdu sa tenisti, ktorým vyslovene nesedí - najmä tým, ktorí hrajú predovšetkým priamky, ktoré sú na tomto vysoko skákajúcom, pomalom a drsnom harde úplne neefektívne. Priamky sa navyše hrajú s menšou net clearance ako také top spiny a tak to týmto tenistom dokáže v tomto vzduchu poriadne zaletieť. 


Slová G. Simona toto len potvrdzujú: ,,It's the desert. It's really hard for me. I feel that if I let a ball go flat, I can kill someone in the third row. Several times today I hit, the ball goes seven meters long."


Medvedev: ,,Practice was not feeling amazing because its so different to other hard courts, its so slow, balls are slow, but It was actually going through the air fast so that’s why I think we can see every match on tv has like 35 shot rallies. It’s not easy so I think physical conditions are going to be the key, physically I’m ready and that’s the most important.”


I prechod z antuky je ľahší ako prechod z rýchleho hardu - Delbonis po prechode z juhoamerickej antuky s pár dňovou aklimatizáciou: ,,Coming from the tour in South America on clay, then to here on hard courts that are a bit slower than usual always helps the adaptation, to be ready in the shortest possible time. You have a few days to be ready for the first match."


Príprava a aklimatizácia na tento turnaj je naozaj nesmierne dôležitá.  Svoje by vedel hovoriť napríklad taký Thiem, ktorý sem prišiel v dostatočnom zhruba 11 dňovom predstihu, mal pred IW po začiatku sezóny 2019  bilanciu 3-7. Napriek tomu tu vyhral vôbec svoj prvý Masters titul, kto by však povedal, že by prišiel na harde - na druhej strane perfektne podčiarkuje popis podmienok vyššie a fakt, že ani antukári sa tu nestratia. 


Thiem: "The previous days here in Indian Wells helped me a lot to get back to my top level physically and also to play good tennis again. It was 11 days of good practice. I’ve had really good practise and preparation, but I will see how it’s going in matches. That's where I got my good feeling and my good tennis and also the good physical health back."

 


ATP Indian Wells 


FINÁLE 2023: C. ALCARAZ - D. Medvedev 63 62

PREKVAPENIE 2023: 4. kolá z kvalifikácie pre Garina a Tabila 


TOP 4 2024: N. Djokovic, C. Alcaraz, J. Sinner, D. Medvedev, 

DIVOKÉ KARTY: B. Nakashima, F. Fognini, J. Mensik, P. Kypson, A. Kovacevic, A. Vukic, A. Tabilo

ODHLÁSENIA: L. Djere, A. Karatsev, M. McDonald 


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od 2011: 28,70  %


Rekordérmi turnaja sú Roger Federer a Novak Djokovic s 5 titulmi, Rafa vyhral IW 3 krát, naopak z big 4 sa tu nikdy nedarilo Andymu Murraymu. Avšak je dominancii veľkej trojky už dávnejšie koniec? Posledných 5 titulov brali C. Alcaraz, T. Fritz, C. Norrie, D. Thiem či Del Potro. 


Indian Wells je ako stvorený na vysoké kurzové prekvapenia. Nielenže je ich celkovo nadpriemerne veľa spomedzi Masters turnajov, ale i každý rok si to tu niekto odskáče v poriadnom kurze, nejaké päťkové kurzy nie sú sporadické a neraz padne i gigantický kurz (Andy Murray tu bol na vysoké kurzy špecialista - až 4 krát vypadol na turnaji v kurzoch cez @10). Vybrané top kurzové prekvapenia za posledné roky:   


2023: Rune prehral s Wawrinkom @4+; Ruud s Garinom @4+; Tsitsipas s Thompsonom @5,5+


2022: Fritz porazil Nadala @5; Monfils Medvedeva @7+

2021: Ramos Vinolas porazil F. A. Aliassimeho v kurze @5; Paul Rubleva v @5+; Dimitrov Medvedeva @6,5+; Fritz Zvereva @5,3+  

2019: Kohlschreiber porazil Djokovica @10+, Struff A. Zvereva @5+ 

2018 (ako cez kopirák): Taro Daniel porazil Djokovica @8+, J. Sousa A. Zvereva @5+

2017: Pospisil Murrayho @12+, Fognini Tsongu @6+, Bagnis Benneteaua @5+

2016: Delbonis Murrayho @14+, Ramos Vinolas Kyrgiosa @5+

2015: Haase Wawrinku @8+, Berrer Gasqueta @5+...

2014: Dolgopolov Nadala @6+; Gonzalez Dodiga @5+  

2013: Del Potro Noleho @5,8; Berlocq Nishikoriho @6,3+; Anderson Ferrera @4,7 

2012: Isner Djokovica @6,5+; Istomin Ferrera @6,3+; Ebden Fisha @5; Garcia Lopez Murrayho @17 (!) 


Kvalifikantom sa tu podarí každoročne niekoľko kurzových prekvapení. Najvýraznejšie do celkového výsledku turnaja sa spomedzi nich podarilo prehovoriť Spadeovi (SF 2003) a či Miomirovi Kecmanovicovi v pozícii LL v roku 2019 (QF). Minulý rok kvalifikanti 6 kurzových prekvapení a 2x 4.kolo. 

 

WTA INDIAN WELLS


FINÁLE 2023: E. RYBAKINA - A. Sabalenka 76 64 

PREKVAPENIE 2023: 2 kvalifikantky v 4. kole; titul Rybakiny cez Sabalenku či Swiatek 


TOP 4 2022: I. Swiatek, A. Sabalenka, C. Gauff, E. Rybakina 

DIVOKÉ KARTY: V. Williams, C. Wozniacki, K. Volynets, P. Badosa, A. Krueger, M. Kessler, Ka. Plíšková, E. Raducanu 

ODHLÁSENIA: B. Krejčíková, K. Muchová, A. Anisimova, A. Sevastova 


ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od 2011: 29,01 % (od 2018 až 32,2%) 

 

Indian Wells patrí medzi najprekvapivejšie turnaje jednak ich počtom ale i celkovými víťazkami. Medzi ne je možné z časti zaradiť aj Rybakinu, ktorá bola desiatkou turnaja, pričom v SF a finále porazila top 2 nasadené tenistky pavúka. 


Pred Igou Swiatek (2022) či  Paulou Badosou (2021) to boli ešte v tom čase bez Grand Slamových titulov Bianca Andreescu (2019) či Naomi Osaka (2018, v tom čase ešte nenasadená tenistka). Obe v danom ročníku o pár mesiacov neskôr vyhrali i US open. 


Predtým bolo veľkým prekvapením triumf Vesniny, 2x turnaj ovládla prekvapivo aj Daniela Hantuchová. V posledných 10 finálových dueloch sme videli  až 19! rôznych tenistiek. Jedinou hráčkou, ktorá tu dokazála byť vo finále 2x za posledných 10 ročníkov je Vika Azarenka. 


Kvalifikantkám sa najvýraznejšie zadarilo v poslednej dekáde - Tsurenko a Dellacque v rokoch 2015 a 2014, kedy obe uhrali štvrťfinále. Za posledné tri ročníky až 6 kvalifikantiek sa zastavilo v štvrtom kole.


Veľa prekvapení v priemere spadne už v prvom kole (30,7%), no ešte viac prekvapivými sú semifinálové a finálové kolá, v ktorých majú kurzové outsiderky za posledných 12 rokov viac ako 50% úspešnosť. 

 

 

Vidieť komentáre a komentovať môže len prihlásený používateľ...
Napíšte komentár...
Napíšte komentár...

VIP Madrid Masters preview

22.04.2024 19:55 zobraziť...

VIP Barcelona, Mnichov, Bukurešť, Stuttg...

14.04.2024 20:37 zobraziť...

VIP Monte Carlo Masters preview

05.04.2024 20:36 zobraziť...

VIP preview Marrakech, Houston, Estoril, C...

01.04.2024 10:50 zobraziť...

VIP Miami Masters preview

19.03.2024 15:43 zobraziť...

VIP Indian Wells preview

05.03.2024 09:19 zobraziť...

VIP Dubaj, Acapulco, Santiago, San Diego a...

25.02.2024 12:00 zobraziť...

VIP Rio de Janeiro, Doha, Los Cabos a Duba...

17.02.2024 13:09 zobraziť...

VIP Rotterdam, Buenos Aires, Delray Beach ...

10.02.2024 16:54 zobraziť...

VIP preview Cordoba, Marseille, Dallas, Ab...

05.02.2024 08:44 zobraziť...

VIP Australian open preview

13.01.2024 19:13 zobraziť...

VIP preview Adelaide, Auckland a Hobart

07.01.2024 21:49 zobraziť...

VIP PREVIEW: Brisbane, Auckland a Hong Kon...

31.12.2023 16:22 zobraziť...

FREEBET: Humbert U. - Mayot H.

09.11.2023 17:02 zobraziť...

VIP Preview ATP Metz a Sofia

05.11.2023 20:13 zobraziť...

VIP Paris Masters preview

29.10.2023 19:55 zobraziť...

VIP ATP Viedeň a Bazilej preview

22.10.2023 20:06 zobraziť...

VIP Tokyo, Antwerp, Stockholm, Nanchang, C...

15.10.2023 21:12 zobraziť...

VIP WTA Zhengzhou, Seoul a Hong Kong previ...

08.10.2023 21:41 zobraziť...

FREEBET ITF Rome: Townsend T. - Kessler M...

04.10.2023 16:47 zobraziť...

VIP ATP Shanghai Masters preview

02.10.2023 13:12 zobraziť...

VIP WTA Peking preview

29.09.2023 20:20 zobraziť...

VIP ATP Peking a Astana preview

27.09.2023 12:25 zobraziť...

VIP WTA Ningbo a Tokyo preview

24.09.2023 14:46 zobraziť...

VIP ATP Zhuhai a Chengdu preview

19.09.2023 10:46 zobraziť...

VIP WTA Guangzhou a Guadalajara preview

17.09.2023 18:33 zobraziť...

VIP US open preview

16.09.2023 12:50 zobraziť...

FREE analyzovaný tip: NGOUNOUE

28.08.2023 15:59 zobraziť...

VIP preview ATP Winston Salem a WTA Clevel...

20.08.2023 11:32 zobraziť...

VIP Cincinnati preview

14.08.2023 17:56 zobraziť...

VIP Canadian Masters PREVIEW

06.08.2023 12:22 zobraziť...

VIP Washington, Kitzbuhel, Los Cabos a Pra...

30.07.2023 19:13 zobraziť...

VIP Hamburg, Umag, Atlanta, Lausanne a Var...

22.07.2023 21:15 zobraziť...

VIP Budapešť, Palermo, Gstaad, Bastad a ...

16.07.2023 13:34 zobraziť...

VIP Wimbledon preview

02.07.2023 16:53 zobraziť...

VIP Mallorca, Bad Homburg a Eastbourne pre...

28.06.2023 15:54 zobraziť...

VIP Queens, Halle, Berlín a Birmingham pr...

18.06.2023 16:04 zobraziť...

VIP Preview Stuttgart, Hertogenbosch a Not...

11.06.2023 20:41 zobraziť...

VIP French open preview

09.06.2023 07:37 zobraziť...

PREČO NEKUPOVAŤ TIPY OD RESELLERA

21.01.2021 15:21 zobraziť...

Budúcnosť stávkovania

15.01.2021 15:11 zobraziť...

Arbitráže a dropping odds

03.01.2021 11:29 zobraziť...

Kamenné pobočky vs online stávkové kan...

24.12.2020 13:04 zobraziť...

Systémy používané v bettingu

24.12.2020 12:53 zobraziť...

Veľké vs malé ligy

24.12.2020 12:28 zobraziť...

Odpredávanie tiketov

20.12.2020 16:01 zobraziť...

Psychológia v stávkovaní

16.12.2020 18:23 zobraziť...

Ako fungujú stávkové kancelárie? Preč...

03.12.2020 20:29 zobraziť...

Všetko je to hazard

29.11.2020 12:09 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 3. Ma...

17.05.2020 12:52 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 2. Vs...

08.05.2020 11:19 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 1. Vy...

03.05.2020 17:54 zobraziť...

Prehliadaním tejto stránky vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies (viac info).