Profesionálne poradenstvo a verifikácia tipov

PrihlásenieRegistrácia

Blog - TennisLovers

VIP French open preview

09.06.2023 07:37

ROLAND - GARROS

 

 

French Open alebo aj Medzinárodné majstrovstvá Francúzska v tenise alebo najčastejšie Roland Garros je bez pochýb jeden z najobľúbenejších a najsledovanejších turnajov na svete. Svoju históriu píše už od roku 1891! Turnaj nesie pomenovanie po pilotovi Rolandovi Garrosovi, ktorý v roku 1913 ako prvý preletel cez Stredozemné more.

 

 

Tenisový komplex sa rozprestiera na ploche viac ako 8 hektárov, s troma hlavnými kurtmi - Philippe-Chatrier má po rekonštrukcii už 15,000 miest a zaťahovaciu strechu, kurt Suzanne Lenglen s kapacitou 10 068 miest a nový kurt Simonne Mathieu s kapacitou 5,000.

 

 

Prechod pre fanúšikov medzi jednotlivými dvorcami nie je vôbec jednoduchý. Jedná sa o stiesnený priestor, rozloha dejiska turnaja oproti iným Grand Slamom je neporovnateľne menšia. Dlho sa viedli debaty o tom, že sa turnaj presťahuje z centra niekde na periférium mesta - totižto v aktuálnom mieste nie je priestor na rozšírenie areálu. Až do roku 2020, kedy sa po pandémii presunul turnaj na jeseň, kvôli rezidentom sa tu nehrali ani nočné sessions. 

 

 

Počasie a podmienky: 

 

 

Ako každý antukový turnaj, tak i ten na French open ovplyvňuje predovšetkým počasie. Dlhodobé predpovede hlásia ustálené prevažne slnečné počasie s teplotami okolo 23 až 28 stupňov. Môžme tak predpokladať, že podmienky budú relatívne rýchle.

 

 

C. Garin (2021): ,,Here at Roland Garros it depends a lot on the weather, with sun it is very fast and when it is cloudy it is super slow."

 

 

J. Isner (2022): "I think when the sun is out the conditions here are great for big servers like myself. I like playing on clay. I think I am probably more comfortable on clay than I am on grass."

 

 

Pribudnutím nočných sessions vznikli rozdiely medzi hraním počas dňa a večer. Takému Rafovi nočné session pochopiteľne nevoňali.

 

 

Nadal (2022): ,,I don't like night sessions on clay. I don't like to play on clay during the night, because the humidity is higher, the ball is slower, and there can be very heavy conditions especially when it's cold. I think that makes a big difference between the way tennis is played on clay during the night and during the day."

 

 

Ďalšou zmenou na jeseň 2020 bola zmena lôpt - prešlo sa zo živých Babolatiek, ktoré výborne držali spin a odskok na o niečo ťažšie Wilsonky, ktoré sa vedia rýchlejšie opotrebovať.

Medvedev: ,,I cannot say 100% if it's the balls, the surface…but from what I heard from all the players, everybody agrees that it's, let's call it slower this year, and the balls get big." 

 

 

V tom čase to nebolo dobré riešenie pred chladným a upršaným turnajom na jeseň - v tom chladnom počasí a prípadne po daždi boli podmienky ešte pomalšie s nižším odskokom. 

 

 

Medvedev: ,,The balls are much heavier, so I'm sure it's going to be much more rallies than previous years. They felt really heavy for whatever reason."

 

 

Takému Zverevovi sa lopty páčili a minulý rok tu zahral skvelý tenis s Rafaelom Nadalom pokiaľ sa nešťastne zranil: ,,The balls now are way better than before. The Babolat balls were the worst of all time." 

 

 

Okrem počasia podmienky ovplyvňujú na French open aj kurty. Čo kurt to iné podmienky:

 

 

Philippe Chatrier - centrálny kurt - tento kurt má jeden z najväčších priestorov medzi samotným kurtom a tribúnami pre divákov. Z tohto ťažia predovšetkým TOP tenisti, ktorí tu majú natrénové príp. odohraté omnoho viac ako nejaký tenista z druhej polovice TOP 100vky prípadne kvalifikant, ktorý hral zápasy na malých vonkajších kurtoch. Ten prechod na centrál je jednoducho cítiť. Kurt prirovnávajú k biliardovému stolu. 

 

 

Suzanne Lenglen - druhý najväčší kurt - hovorí sa, že je najpomalším zo všetkých, loptička tu má o niečo väčší odskok a perfektne drží spin. 

 

 

Simonne Mathieu - podľa vyjadrení Karolíny Plíškovej bol nový kurt rýchlejším než hlavné dva kurty. Toto je krásny kurt, a predovšetkým francúzi tu mali skvelú až partizánsku atmosféru pri ktorej vedeli produkovať nejedno prekvapenie. Hneď v prvom ročníku tohto kurtu napr. Mahut porazil v prvom dni Cecchinata v kurzoch 8, čo bol najvyšší kurz aký v roku 2019 na French open padol. 

 

 

Vonkajšie kurty - ostatné kurty ako sme spomínali sú oproti hlavným o poznanie menšie, tuna toho miesta medzi lajnami a tribúnami je menej čo nie je po vôli pre “grinderov”, ktorí by si radi zahrali cez dlhšiu výmenu a loptičky musia chytať až niekde zo samých rohov kurtu. Nejaký tenista s big servisom či útočnou hrou bude mať v matchupe proti grinderovi o niečo väčšie šance práve na týchto kurtoch oproti hlavným. 

 

 

 

 

 

 

 

ATP FRENCH OPEN 

 

FINÁLE 2022: R. NADAL - C. Ruud 6-3 6-3 6-0

PREKVAPENIE 2022: 4R Zapatu z kvaldy / Výhra G. Simona nad C. Bustom v prvom kole v kurzoch 15+ / Výkony Zvereva, Čiliča či Runeho 

 

TOP 4 2023: C. Alcaraz, D. Medvedev, N. Djokovic, C. Ruud 

DIVOKÉ KARTY: B. Paire, H. Grenier, A. Fils, A. Cazaux, H. Gaston, P. Kypson, T. Kokkinakis

ODHLÁSENIA: R. Nadal, G. Monfils, K. Edmund, J. Chardy, C. Garin, A. Murray, M. Berrettini, M. Čilič, P. Carreno Busta, N. Kyrgios 

 

ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2011 : 19,48% / od 2020: 22,89% 

 

Mužský turnaj sa bude asi navždy spájať s jediným tenistom - žijúcou legendou Rafaelom Nadalom. Ten sa nezmazateľne zapísal do histórie turnaja rekordnými štrnástimi titulmi, čo sa asi už nikdy nikomu nepodarí. Na neuveriteľnej bilancii 112-3 sa nateraz zastavujú stopky. Rafa nikdy nevynechal French open. Po 18 účastiach na turnaji v rade bude po prvý raz chýbať. Od jeho prvého titulu v roku 2005 vyhrali okrem neho FO len Djokovic (2x), Federer a Wawrinka. Pridá sa k ním nová tvár ? Naposledy sme sa dočkali šoku pred jeho nástupom v roku 2004, keď z pozície 44. hráča sveta turnaj ovládol Gaston Gaudio. 

 

 

Domáci tenisti? Presne 40 ročný hlad po titule. Čakanie trvá na domáceho víťaza od roku 1983, keď Yannick Noah porazil vo finále Matsa Wilandera. Domáci organizátori sa im častokrát snažia pomôcť všemožnými spôsobmi a k ním sa pridávajú aj ich fanatickí diváci no aj tak nepomáha nič. Tých príkladov by sme rok čo rok našli mnoho. Generácia okolo Tsongu, ktorý ukončil práve tu kariéru minulý rok, Gasqueta a ďalších končí. Stále by sme však domácich nepodceňovali, hlavne na úvod turnaja vedia poriadne prekvapiť alebo hrýzť a to aj tí, ok ktorých by sa to nečakalo.. 

 

 

Problémy v úvode turnaja mávajú pravidelne tenisti, ktorí hrali dlhší turnaj v minulom týždni. Bolo prakticky jedno, či sa turnaje odohrávali ako tento rok v Ženeve a Lyone, či v korona období v Parme / Belehrade a Hamburgu, či dávnejšie predtým v Dusseldorfe a Nice. 

 

 

Za štatisticky najrozumnejšie sa tu javia hrať prvé sety proti finalistom z minulého týždňa a výnimkou nie sú ani šokujúce vypadnutia hneď v prvom kole:

 

 

2022 - Na staré kolená nám zarobil Tsonga, keď vyhral prvý set proti Ruudovi, ktorý vyhral Ženevu a to v kurzoch okolo 10!

 

 

2021 - Korda vyhral Parmu bez straty setu, v Paríži však prehral 0-3 s Martinezom v kurzoch @3,3+; Cecchinato finalistom v Parme stratil prvý set s Uchiyamom v kurzoch cez 7; Tsitsipas vyhral easy Lyon, týždeň pauza a Chardy mal na neho setbally v TB prvého setu; Ruud zas easy vyhral Ženevu takisto týždeň pauza a strata prvého setu s Pairem v kurzoch cez 6; 

 

 

2020 - po finále v Hamburgu boli Tsitsipas s Rublevom a obaja sa ocitli na French open 0-2 na sety ako veľkí favoriti proti Querreymu (@12 proti Rublevovi) a Munarovi (@7 proti Tsitsimu); Humbert po QF v Hamburgu dokonca vyletel v @6+ s Polmansom. 

 

 

Tsitsipas: ,,The transition from Hamburg to here was difficult for me. The balls are different. The surface is different. A lot of rain. It took me time to adjust, I realized during the match that when I started to come back in the third set, I knew that was it. the moment where I saw that I adjusted to the conditions. Things seemed to go my way, and I felt more and more comfortable on the court as the game progressed more. So everything is in the brain, everything in the mental, I think, the way you take things and try to do something with them. I'm happy that I won that match, sure. I'm very, very happy that I found solutions that helped me play better."

 

 

2019 - Paire stratil set proti Copilovi (@6+); Zverev po Ženeve šiel do 5 setov s Millmanom 

 

 

2018 - najmenej extrémny - Gojowczyk po finále v Ženeve skrečoval Norriemu v prvom kole @2,6; Thiem a Fucsovics 3-0, Simon stratil len set s Basilom

 

 

2017: Tsonga po Lyone skončil v prvom kole v kurzoch @15! s Olivom, Berdych v druhom kole s Khachanovom @4, M. Zverev po Ženeve s Napolitanom @3,5 v 1R

 

 

2016 - najextrémnejší - Thiem lostol 1. set po Nice s Cervantesom @8; Zverev lostol 1. set s Herbertom @3,5; Wawrinka lostol 1. set s Rosolom @10; Čilič prehral 1. set i zápas s Trungelitim @10

 

 

2015: Mayer po Nice stratil 1. set s Veselým @2,4

 

 

2014: Gulbis po Nice v semifinálovej jazde stratil 1. set s Kubotom @10, Delbonis easy vyletel s Lajovicom @5+; Kohli prehral 1. set s Ribom @7+, Karlovic prekvapujúco porazil Dimitrova

 

 

2013: Montanes aj Monfils (ten ale prekvapujúco porazil Berdycha) hrali po Nice 5 seťáky, Monaco po Dusseldorfe out s Gimenom Traverom @5; Nieminen 5 setov 

 

 

Ak sme pri prekvapeniach, tak plynule prejdeme k ďalšiemu trendu: Od roku 2004 boli po druhom kole nasledujúce počty zápasov, kde padli kurzy nad 5: 2004 - 5 zápasov, 2005 -2, 2006 - 4, 2007 - 3, 2008 - 5, 2009 -2, 2010 - 5, 2011 - 6, 2012 - 3, 2013 - 2, 2014- 7, 2015 - 3, 2016 - 2, 2017 - 3, 2018 - 1, 2019 - 2; 2020 - 3; 2021 - 7; 2022 - 1

 

 

Posledným kvalifikantom, ktorý sa dostal do štvrťfinále French open je Marcelo Filipi z roku 1999. 4. kolo Altmaiera v roku 2020 bolo prvé pre kvalifikanta od roku 2012 (Goffin). Minulý rok ho nasledoval Zapata Miralles. 

 

Najviac kurzových prekvapení sa priemerne deje v treťom kole a QF kole (22,4% resp. 22,92%) naopak najmenej v finálovom kole (8% - len jedno, keď v 2015 porazil Wawrinka Djokovica) za posledných 12 ročníkov. 

 

 

 

 

 

 

WTA FRENCH OPEN 

 

FINÁLE 2022: I. SWIATEK - C. Gauff 6-1 6-3 

PREKVAPENIE 2022: SF M. Trevisan 

 

TOP 4 2023: I. Swiatek, A. Sabalenka, J. Pegula, E. Rybakina

DIVOKÉ KARTY: E. Navarro, K. Mladenovic, D. Parry, C. Burel, Janicijevic, J. Ponchet, L. Jeanjean, K. Birrell, 

ODHLÁSENIA: P. Badosa, J. Brady, A. Tomljanovic, A. Anisimova, P. Tig, E. Raducanu, A. Van Uytvanck, D. Saville 

 

ÚSPEŠNOSŤ UNDERDOGOV od roku 2011 : 25,83% / od 2016: 28,10% 

 

Aj pri ženách platilo, čo u mužov - tenistky z minulého týždňa leteli prakticky ihneď, v minulosti predovšetkým z Norimbergu, ktorý býval dosť rýchlym. Ten bol nahradený minulý rok v kalendári turnajom v Rabate.

 

Avšak hranie týchto warm up turnajov pred FO nebol vždy až tak zlý nápad - Bertens vyhrala Norimberg z kvalifikácie a na FO došla až do semifinále; Bouchard vyhrala Norimberg a takisto došla na FO až do semifinále, minulý rok Trevisan vyhrala Rabat a došla do SF no a v roku 2021 Krejčíková vyhrala nevídané Strasbourg - French open double. Avšak…

 

2022: Kerber po titule v Strasbourgu prehrala prvý set s Frech 2-6 (@2,8) a odvracala matchbally, Juvan takisto otáčala 4-5 0:40 v prvom sete a 0:5 v druhom sete na 2-0 na sety s neskúsenou Selekhmetevou; Liu ako finalistka Rabatu prehrala so Zidansek 2-6 2-6 v kurzoch okolo @2,10. 

 

2021: Keď Krejčíková vyhrala Strasbourg tak v Paríźi prehrala prvý set s Kr. Plíškovou v kurzoch 6! Gauff vyhrala Parmu v prvom sete však odvraciala setbally Krunic (7-6(11)); Q. Wang finále v Parme a prvý set lostla 2-6 s Hsieh v kurzoch okolo 3

 

2020: Rybakina OUT v druhom kole s Ferro @3; Svitolina po titule išla v prvom sete do TB s Grachevou 

 

2019: po Norimbergu v 1R vypadli Putintseva (@2,3+ s Peterson) aj Zidansek (s Mertens), zo Strasbourgu Yastremska (@2,2 so Suarez Navarro) a aj Garcia v druhom kole (s Blinkovou @4,4+)

 

2018: Larsson s Mattek Sands @3,5 v 1R OUT; Cibulková si dala vo finále v Strasbourgu maratón s Pavlyuchenkovou a tu fyzicky Domininka odišla a prehrala v prvom kole s Goerges (0-6 v treťom), Pavlyuchenkova letela v druhom kole so Stosur @2,3 

 

2017: Bertens vyhrala Norimberg, prehrala prvý set s Tomljanovic v @6 a v druhom kole už OUT s Bellis @4+; Gavrilova finále v Strasbourgu na FO OUT v 1R s Mertens @3+; Stosur titul a 7-5 v prvom sete s Kučovou ako mamutia favoritka 

 

2016: Lucic Baroni finále v Strasbourgu na FO out v 2R easy proti Osake @3,50; 

 

2015: Knapp s Vinci po Norimbergu obe OUT v prvom kole

 

Ženský turnaj býva oproti mužom náchylný na prekvapenia viac. Premiérový GS titul od Krejčíkovej v roku 2021 asi veľa ľudí v tom čase nečakalo, demolačnú jazdu Igy Swiatek v 2020 nečakal takisto nik a aj ten od Ash Barty v roku 2019 bol prekvapením z určitého uhla pohľadu, v roku 2018 sa konečne dočkala Simona Halep no a pred ňou to bol zas senzačný titul Jeleny Ostapenko. 

 

 

Na rozdiel od mužov, u žien čakanie na domáci titul prerušila Mary Pierce v roku 2000. Rozhodne však o najväčšie prekvapenie v Open Ére na WTA okruhu sa postarala domáca Virginie Razzano proti Serene Williams v roku 2012. Serena do tohto zápasu vstupovala s bilanciou 17-0 z antuky a ťahala šnúru 46 víťazstiev v prvých kolách na Grand Slamoch. Razzano v tom čase dokonca nebola ani v top 100 v rankingu WTA.. Serena dokonca viedla 64 po prvom a v tiebrejku druhého setu už 5-1, no Virginie zápas otočila, pobláznila celé tenisové Francúzsko a stala sa miestnou hrdinkou. 

 

 

U žien narástol priemer úspešnosti underdogov vďaka vyše 28% úspešnosti v posledných siedmich rokoch. Rekordná bola jeseň 2020, kde sme namerali rekord 35% čo je suverénne najvyššia úspešnosť za posledných 12 ročníkov. 

 

 

Vtedy sa mimoriadne zadarilo kvalifikantkám - Podoroska semifinále, Trevisan štvrťfinále. Až 8 z trinástich kvalifikantiek / LL v main draw postúpilo cez prvé kolo. Predtým ich najvýraznejšími úspechmi za 15 rokov boli 4R Bolsovej v 2019, 4R Marticovej v 2017, 4R Kiki Bertens v 2014 a štvrťfinálové účasti Shvedovej v 2012 a Suarez Navarro v 2008. Avšak posledné dva roky sa pre ne skončili prepadákom, keď prvým sitom prešli v 2021 len 3 kvalifikantky a minulý rok štyri no a do tretieho kola za oba ročníky už ani jedna.

 

Vidieť komentáre a komentovať môže len prihlásený používateľ...
Napíšte komentár...
Napíšte komentár...

VIP Madrid Masters preview

22.04.2024 19:55 zobraziť...

VIP Barcelona, Mnichov, Bukurešť, Stuttg...

14.04.2024 20:37 zobraziť...

VIP Monte Carlo Masters preview

05.04.2024 20:36 zobraziť...

VIP preview Marrakech, Houston, Estoril, C...

01.04.2024 10:50 zobraziť...

VIP Miami Masters preview

19.03.2024 15:43 zobraziť...

VIP Indian Wells preview

05.03.2024 09:19 zobraziť...

VIP Dubaj, Acapulco, Santiago, San Diego a...

25.02.2024 12:00 zobraziť...

VIP Rio de Janeiro, Doha, Los Cabos a Duba...

17.02.2024 13:09 zobraziť...

VIP Rotterdam, Buenos Aires, Delray Beach ...

10.02.2024 16:54 zobraziť...

VIP preview Cordoba, Marseille, Dallas, Ab...

05.02.2024 08:44 zobraziť...

VIP Australian open preview

13.01.2024 19:13 zobraziť...

VIP preview Adelaide, Auckland a Hobart

07.01.2024 21:49 zobraziť...

VIP PREVIEW: Brisbane, Auckland a Hong Kon...

31.12.2023 16:22 zobraziť...

FREEBET: Humbert U. - Mayot H.

09.11.2023 17:02 zobraziť...

VIP Preview ATP Metz a Sofia

05.11.2023 20:13 zobraziť...

VIP Paris Masters preview

29.10.2023 19:55 zobraziť...

VIP ATP Viedeň a Bazilej preview

22.10.2023 20:06 zobraziť...

VIP Tokyo, Antwerp, Stockholm, Nanchang, C...

15.10.2023 21:12 zobraziť...

VIP WTA Zhengzhou, Seoul a Hong Kong previ...

08.10.2023 21:41 zobraziť...

FREEBET ITF Rome: Townsend T. - Kessler M...

04.10.2023 16:47 zobraziť...

VIP ATP Shanghai Masters preview

02.10.2023 13:12 zobraziť...

VIP WTA Peking preview

29.09.2023 20:20 zobraziť...

VIP ATP Peking a Astana preview

27.09.2023 12:25 zobraziť...

VIP WTA Ningbo a Tokyo preview

24.09.2023 14:46 zobraziť...

VIP ATP Zhuhai a Chengdu preview

19.09.2023 10:46 zobraziť...

VIP WTA Guangzhou a Guadalajara preview

17.09.2023 18:33 zobraziť...

VIP US open preview

16.09.2023 12:50 zobraziť...

FREE analyzovaný tip: NGOUNOUE

28.08.2023 15:59 zobraziť...

VIP preview ATP Winston Salem a WTA Clevel...

20.08.2023 11:32 zobraziť...

VIP Cincinnati preview

14.08.2023 17:56 zobraziť...

VIP Canadian Masters PREVIEW

06.08.2023 12:22 zobraziť...

VIP Washington, Kitzbuhel, Los Cabos a Pra...

30.07.2023 19:13 zobraziť...

VIP Hamburg, Umag, Atlanta, Lausanne a Var...

22.07.2023 21:15 zobraziť...

VIP Budapešť, Palermo, Gstaad, Bastad a ...

16.07.2023 13:34 zobraziť...

VIP Wimbledon preview

02.07.2023 16:53 zobraziť...

VIP Mallorca, Bad Homburg a Eastbourne pre...

28.06.2023 15:54 zobraziť...

VIP Queens, Halle, Berlín a Birmingham pr...

18.06.2023 16:04 zobraziť...

VIP Preview Stuttgart, Hertogenbosch a Not...

11.06.2023 20:41 zobraziť...

VIP French open preview

09.06.2023 07:37 zobraziť...

PREČO NEKUPOVAŤ TIPY OD RESELLERA

21.01.2021 15:21 zobraziť...

Budúcnosť stávkovania

15.01.2021 15:11 zobraziť...

Arbitráže a dropping odds

03.01.2021 11:29 zobraziť...

Kamenné pobočky vs online stávkové kan...

24.12.2020 13:04 zobraziť...

Systémy používané v bettingu

24.12.2020 12:53 zobraziť...

Veľké vs malé ligy

24.12.2020 12:28 zobraziť...

Odpredávanie tiketov

20.12.2020 16:01 zobraziť...

Psychológia v stávkovaní

16.12.2020 18:23 zobraziť...

Ako fungujú stávkové kancelárie? Preč...

03.12.2020 20:29 zobraziť...

Všetko je to hazard

29.11.2020 12:09 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 3. Ma...

17.05.2020 12:52 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 2. Vs...

08.05.2020 11:19 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 1. Vy...

03.05.2020 17:54 zobraziť...

Prehliadaním tejto stránky vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies (viac info).