Profesionálne poradenstvo a verifikácia tipov

PrihlásenieRegistrácia

Blog - TennisLovers

VIP Budapešť, Palermo, Gstaad, Bastad a Newport preview

16.07.2023 13:34

ATP BASTAD: 

 

FINÁLE 2022: F. CERUNDOLO - S. Baez 7-6 6-4 

PREKVAPENIE 2022: Prvý ATP titul Cerundola s 3 kurzovými prekvapeniami 

 

TOP 4 2023: C. Ruud, A. Rublev, L. Musetti, F. Cerundolo 

ODHLÁSENIA: T. Griekspoor, A. Karatsev 

DIVOKÉ KARTY: E. Ymer, L. Borg, D. Madaras  


Úspešnosť underdogov od roku 2011: 33,90 % (až 37% od 2014) 


Bastad je jeden z najstarších turnajov na okruhu. Krásne ale veľmi špecifické prostredie. Tento turnaj patrí rozhodne k najstabilnejším okruhom na turnaji, keďže po minulotýždňovom WTAčku, nasledovanom ATPčkom sa tu pravidelne hráva(l) i challenger.

 

Keďže sa jedná o turnaj, ktorý je postavený hneď vedľa pláže na Švédskej riviére tak samozrejme najdôležitejším faktorom tu bude vietor. V kombinácii so studenším počasím je toto možno tá najpomalšia antuka na okruhu. Keď je chladno, veterno tak podmienky na kurte sú ozaj extrémne pomalé. Potvrdzuje to i štatistika tie-breakov, ktorých sa tu hrá vôbec najmenej na celom okruhu (len 19%) a dokonca v roku 2021 sa tu hralo za 26 zápasoch len 2 tie-breaky! 

 

Lindell: "...differs a lot from those in the harbour. It is not easy when the wind blows .... a completely different game..." 

 

C. Garin: " I like to play in these conditions because the ball gets big after a few points. We have to play every single point and I like that."

 

Predpovede počasia hlásia teploty snáď akokeby boli z inej planéty pri horúčavách, ktoré vládnu v týchto dňoch v Európe, a to len od 17 do 21 stupňov s dažďom hlásaným na každý deň. 

 

Turnaj je v posledných rokoch charakteristický pre enormné množstvo kurzových prekvapení počas celého turnaja. Po Wimbledone začína hluchá ale pre nás osobne zlatá časť antukových 250tok, ktoré absolútne nevyvrcholujú žiadnym turnajom. 

 

Tituly na švédskej riviére brali predovšetkým ortodoxní antukári. Poslednými víťazmi turnaja sú Cerundolo, Ruud, Fognini, Jarry, Ramos-Vinolas, Paire, Cuevas, Berlocq, Almagro, Robredo, Paire, Soderling a ďalší. 

 

Casper Ruud (2021) je prvou nasadenou jednotkou, ktorá spravila na turnaji finále od finále Davida Ferrera v roku 2012. V Open ére sa finále však stále nepodarilo uhrať ani jednému kvalifikantovi. 

 

 

ATP Gstaad 


FINÁLE 2022: C. RUUD - M. Berrettini 4-6 7-6 6-2 

PREKVAPENIE 2022: kvalifikanti v úvodných kolách 

 

TOP 4 2023: R. Bautista Agut, M. Kecmanovic, L. Sonego, Y. Hanfmann 

ODHLÁSENIA: F. Auger Aliassime, J. L. Struff, J. Lehečka, D. Shapovalov 

DIVOKÉ KARTY: S. Wawrinka, D. Thiem, D. Stricker 


Úspešnosť underodogov od roku 2011: 30,30 %  


Hrá sa vo vysokohorskom prostredí v nadmorskej výške tesne nad 1000m.n.m. - v Európe nenájdete turnaj hraný vo vyššej nadmorskej výške ako v Gstaade. Gstaad je aj na švajčiarské pomery mimoriadne drahý a tak musíte rátať s možným problémom s ubytovaním. Jedine, že sa ubytujete v hoteli, ktorý je priamo nad turnajom. Center kurt je veľmi útulný a na pomery ATP maličký. Bočný kurt je veľmi malý a sused od vedľa len otvorí okno a má parádny televízny pohľad. V areáli sú len tieto dva kurty. Zvyšné pre 4hru a tréningové kurty sú na opačnej strane mesta zhruba 3km od centra diania, takže sa trošku obeháte. 


Turnaj sa hrá v nádhernom alpskom prostredí. Na čo však aj tento turnaj trpí je počasie, ktoré tu nie vždy tenisu praje a podobne ako v Bastade tomu bude aj tu. Predpovede hlásajú podobne upršané a búrkové počasie s teplotami od 21 po 26 stupňov. Pre platiacich divákov aj tu žiadna sláva. 


Pri teplom a slnečnom počasí to tu rozhodne lieta a skáče. Treba vedieť v týchto podmienkach hrať


Munar: ,,Here with altitude and, maybe, the fastest court we play on tour, it’s difficult.” 


Ruud: ,,The conditions here are quite challenging and difficult with altitude – and the ball can fly. You really need to serve and return well." 


Počas slnečného a teplého dňa to skáče o niečo vyššie a rýchlejšie a Gstaad je vtedy jedným z najrýchlejších antukových turnajov. Servis je v týchto podmienkach silná zbraň, čo deklarovali za posledné desaťročie titulmi tenisti ako Berrettini, Lopez (jediná nasadená jednotka, ktorá turnaj vyhrala od roku 2004 po Federerovi), Bellucci (posledný kvalifikant, ktorý Gstaad vyhral v roku 2009).


Opakom sú podmienky po daždi, ktoré nás podľa všetkého čakajú. Lopty sú ťažšie, menej skáču a podmienky sú tak pomalšie. 


Na koho a čo si treba dávať v Gstaade pozor? Veľký pozor na hráčov čo hrali víkendovú Bundesligu. Títo tenisti môžu mať tenisu po víkende a prechode z iných podmienok dosť. 

Prechod z akýchkoľvek podmienok najmä “od mora” do nadmorskej výšky môže byť rozhodujúci. 


Šanca sa tak naskytne aj  hráčom druhého sledu a najmä kvalifikantom - 2022 - Jarry a Hanfmann QF; 2021 - Kopřiva SF; 2018; Zopp  SF;  2017 Hanfman finále;  2012 Hernych QF... Minulý rok postúpili z prvého kola všetci kvalifikanti v kurzoch @2 @3,5 @1,55 @2,50 


Od roku 1994 sa ako prvému podaril obhájiť titul alebo finále Casperovi Ruudovi. 

 

 

ATP Newport


FINÁLE 2022: M. CRESSY - A. Bublik 2-6 6-3 7-6 

PREKVAPENIE 2022: Dve veľké prekvapenia v úvode na úkor Humberta a Van Rijthovena 

 

TOP 4 2023: T. Paul, A. Mannarino, U. Humbert, M. McDonald 

ODHLÁSENIA: Ch. Eubanks, J. Kubler, D. Koepfer, R. Albot, Y. Watanuki, M. Mmoh 

DIVOKÉ KARTY: E. Quinn, E. Spizzirri, K. Anderson 


Úspešnosť underdogov od roku 2011: 31,21 %  


I turnaj v Newporte sa odohráva v blízkosti mora konkrétne na Rhode Island, tentokrát sa jedná o Atlantický oceán a je posledným trávnatým turnajom sezóny. Turnaj je známy najmä kvôli každoročnému uvádzaniu bývalých hráčov do tenisovej siene slávy. 


Tu nájdete úplne odlišné podmienky oproti tým londýnskym vo Wimbledone. Je to tu rýchlejšie na “old-school” tráve a i skáče to tu nižšie a tráva tu vydrží zelená často počas celého turnaja - zvyknú tu hracie kurty striedať v polke turnaja.  Hlavné priestranstvo je totižto rozdelené na tri kurty a počas turnaja sa hracie kurty striedajú kvôli opotrebovaniu kurtov a i kvôli slnku zasahujúcemu do tvári servujúcich hráčov. 


Hewitt: "It's totally different courts and conditions to playing in London."


Isner bol však naposledy iného názoru: “I don't think it's that big of a change coming from Wimbledon. Of course the grass isn't completely the same but it feels the same underneath your feet. Maybe the bounces are a little bit different but going from Wimbledon to here it's, in my opinion, it's pretty easy.” 


Sela: "The courts here bounce very low, even for grass, which is good for my game." 


Minulý rok tu extrémne fúkalo! A pri predpovedanom premenlivom počasí tomu nemusí byť inak ani tento rok. Newport sa totižto nachádza na severovýchodnom pobreží USA. 


Murray: ,,It was really really awful conditions to play tennis in, really breezy. We are doing the best we can given the conditions." 


Vesely - ,,Today was a tricky day, lots of trouble with the serve, it is pretty windy and not easy to toss the ball well.” 


Rijthoven: ,,Conditions where unbelievably tough today, wind felt like we were playing on the beach.”


Tuna je to každoročne kvalitou poľa o poznanie horšie oproti antukovým turnajom v Európe. V minulosti sa tu darilo bigserverom typu Anderson, Isner, Ram či Karlovic, prekvapujúce finále sa podarilo uhrať trebárs Ramanathanovi či travárom ako Ebden (finále z kvaldy), Muller, Mahut či Johnson a i vzrastovo nižším tenistom ako Hewitt či Rochus. Minulý rok skončil súbojom dvoch ultra agresívnych tenistov. John Isner vyhral turnaj 4 krát a to vždy ako nasadená jednotka. V tejto pozícii turnaj nik iný nedokázal vyhrať od roku 1976.

 

 

WTA Palermo 


FINÁLE 2022: C. BEGU - L. Bronzetti 6-2 6-2 

PREKVAPENIE 2022: Finále L. Bronzetti 

 

TOP 4 2023: D. Kasatkina, Q. Zheng, M. Sherif, E. Cocciaretto 

ODHLÁSENIA: A. Parks, A. Tomljanovic, E. Svitolina, A. L. Friedsam, E. Mandlik 

DIVOKÉ KARTY: F. Ferro, C. Rosatello, Q. Zheng 


Úspešnosť underodogov od roku 2011: 28,17 % (7 ročníkov) 


Palermo je súčasťou kalendára WTA od roku 1990 s prestávkou od 2014 do 2019. Turnaj je kategórie International od roku 2009, odkedy tituly postupne brali domáce tenistky Penetta, Errani, Vinci a ďalej Kaia Kanepi, Medina Garrigues a posledné tri Teichman, Ferro, Collins a Begu.


Tento rok sa bude jednať už o 34. edíciu turnaja. Palermo sa nachádza na severozápade Sicílie na pobreží mora, ale tento malý tenisový areál je situovaný trošku viac do vnútrozemia jemne do kopca v blízkosti obľúbeného letoviska Mondello. 


V tomto období je tu každoročne veľmi teplo a vlhko, na základe čoho sa tamojšie zápasy začínajú až o 16tej a končia niekedy okolo polnoci pod umelým osvetlením. Výnimkou nebude ani tento rok, kedy nám hlásia slnečno a horúco s teplotami od 35 až do 38 stupňov na čo sa bude treba rozhodne pripraviť:

 

A.Rus: ,,It's really warm here, so you really have to prepare for that.”


T. Zidansek: ,,It's really hot and there's not a lot of tournaments like this. I thought it was going to be hotter, but you just have to go with it.”


Prímorské a s tým súvisiace vlhko ovplyvňujú tamojšie podmienky, v noci po poklese teplôt sú lopty ťažšie a tak podmienky celkovo nahrávajú defenzívne ladeným tenistkám, pretože tu naozaj nie je ľahké triafať winnery:


R. Vinci: ,,It wasn't easy to play in the evening because the balls are much heavier than in the day."


L. Šafářová: ,,The court is slow and it was really hard to hit winners."


Z osobnej návštevy možno slová tenistiek len a len potvrdiť. Tuna tenis rozhodne krásou nenadchne, v zápasoch dominujú nevynútené chyby nad winnermi a je tu naozaj veľmi veľmi teplo. Počas prvých zápasov dňa (prvé zápasy začínajúce od 16tej) už len z pohľadu diváka nebolo vôbec ľahké vydržať. Preto ak uvidíte na streamoch tenistky, ktoré toho budú mať počas zápasov dosť, netreba sa čomu diviť. Každopádne je toto jeden z letných tenisových turnajov, ktorý sa dá pekne skombinovať s dovolenkou, keď prvú polovicu dňa dáte pri mori a tú druhú do noci na kurtoch. 


Posledné roky bolo Palermo do počtu kurzových prekvapení extrémne - práve tu sa sezóna po pandémii v roku 2020 reštartovala s úspešnosťou underdogov až 42%, avšak nasledujúce 2 ročníky sa stal naopak opačný extrém, keď sa underdogovia radovali z výhry len v každom šiestom zápase.


Pred 3 rokmi sa zadarilo predovšetkým taliankám, ktoré všetky postúpili cez prvé kolo a dokopy spravili až 6 kurzových prekvapení. Zadarilo sa i kvalifikantkám, keď Juvan porazila Vondroušovú, Sasnovich Mertens či Lucky Loserka Dodin Tamaru Zidansek. 


Pravdepodobne to bolo i tým, že kvalifikantky mali po dlhej prestávke prvé súťažné zápasy z kvalifikácie už v kapse.


V roku 2021 sa hralo v týždni pred olympiádou a niekoľko talianiek turnaj vypustilo. Stále sa však zadarilo jednej kvalifikantke - Gabriela Ruse aj na tomto turnaji po týždňovej pauze po Hamburgu spravila finále z kvalifikácie. Minulý rok však už žiadna kvalifikantka nespravila viac ako kolo a turnaj sa stal korisťou Begu, pre ktorú to nebol prvý titul v horúcich letných podmienkach na antuke. 

 

 

WTA Budapešť  


FINÁLE 2022: B. PERA - A. Krunic 6-3 6-3  

PREKVAPENIE 2022: Titul Pery z kvalifikácie a prvé kolo s množstvom vyšších prekvapení 

 

TOP 4 2023: B. Pera, S. Zhang, Y. Putintseva, Avanesyan 

ODHLÁSENIA: Potapova, Cirstea, Giorgi, Kalinskaya, Tomova, Kanepi, Townsend, Kenin, Galfi

DIVOKÉ KARTY: Stollar, Szabanin, Toth 


Úspešnosť underodogov od roku 2011: 26,85 % 


WTA turnaj v Budapešti sa predminulý rok vrátil späť na okruh. Ale nedajte sa pomýliť, toto nie je návrat turnaja zo sezón 2017-2019, kedy sa hrával vo februári v halových podmienkach. Späť je totižto tradičný letný antukový turnaj, ktorý sa tu predtým hrával do sezóny 2013 a následne bola licencia turnaja presunutá do Bukurešti. Turnaj sa vrátil späť na pôvodné miesto do areálu, ktorý sa nachádza neďaleko Dunaja. Jedná sa o klasický malý turnaj. Výnimkou je snáď veľmi veľký center court, ktorý nie je na turnaji tohto typu úplne tradičný. Bočné kurty sú už podľa očakávania veľmi maličké. 


Na čo treba dávať pozor je počasie. Budapešť bola vždy známa tým, že sa tu hralo v mimoriadne horúcich podmienkach a turnajom dokázali prechádzať najmä dobre kondične pripravené tenistky. No a zároveň tu netreba očakávať žiadne prekvapenie na úkor európskych antukárok. Tie tu mali dobré výsledky takmer predplatené a tradične sa tu darilo balkánskym a domácim tenistkám. Podľa predpovedí by nás malo čakať o niečo “chladnejšie počasie” ako v Palerme, no stále nad 30 (v pondelok až do 36) s prehánkami a búrkami. Avšak rozdiel oproti Palermu je ten, že tuna hráčky nešetria a hrá sa počas dňa počas najväčších úpekov. Možnosť hrať večer pod umelým osvetlením tu absentovala. 


I.Bara: ,,I was in Hamburg last week and the conditions were really different. There it was cold and rainy, but here in Budapest it is hot and sunny. I prefer it this way.”


Po návrate turnaja na okruh vyhrala Budapešť nasadená jednotka Yulia Putintseva. Duo kvalifikantiek Danilovic s Ormaechevou uhrali QF a zadarilo sa i domácim maďarkám, najvýraznejšie D. Galfi, ktorá skončila pred bránami finále. Minulý ročník sa naopak skončil finále medzi kvalifikantkou a nenasadenou tenistkou. Z domácich sa podarilo postúpiť z prvého kola len Bondar, ktorá uhrala SF, kde ju zastavila víťazka turnaja. O najväčšie kurzové prekvapenie sa postarala kvalifikantka (Papamichail) na úkor domácej Galfi. 

Vidieť komentáre a komentovať môže len prihlásený používateľ...
Napíšte komentár...
Napíšte komentár...

VIP Madrid Masters preview

22.04.2024 19:55 zobraziť...

VIP Barcelona, Mnichov, Bukurešť, Stuttg...

14.04.2024 20:37 zobraziť...

VIP Monte Carlo Masters preview

05.04.2024 20:36 zobraziť...

VIP preview Marrakech, Houston, Estoril, C...

01.04.2024 10:50 zobraziť...

VIP Miami Masters preview

19.03.2024 15:43 zobraziť...

VIP Indian Wells preview

05.03.2024 09:19 zobraziť...

VIP Dubaj, Acapulco, Santiago, San Diego a...

25.02.2024 12:00 zobraziť...

VIP Rio de Janeiro, Doha, Los Cabos a Duba...

17.02.2024 13:09 zobraziť...

VIP Rotterdam, Buenos Aires, Delray Beach ...

10.02.2024 16:54 zobraziť...

VIP preview Cordoba, Marseille, Dallas, Ab...

05.02.2024 08:44 zobraziť...

VIP Australian open preview

13.01.2024 19:13 zobraziť...

VIP preview Adelaide, Auckland a Hobart

07.01.2024 21:49 zobraziť...

VIP PREVIEW: Brisbane, Auckland a Hong Kon...

31.12.2023 16:22 zobraziť...

FREEBET: Humbert U. - Mayot H.

09.11.2023 17:02 zobraziť...

VIP Preview ATP Metz a Sofia

05.11.2023 20:13 zobraziť...

VIP Paris Masters preview

29.10.2023 19:55 zobraziť...

VIP ATP Viedeň a Bazilej preview

22.10.2023 20:06 zobraziť...

VIP Tokyo, Antwerp, Stockholm, Nanchang, C...

15.10.2023 21:12 zobraziť...

VIP WTA Zhengzhou, Seoul a Hong Kong previ...

08.10.2023 21:41 zobraziť...

FREEBET ITF Rome: Townsend T. - Kessler M...

04.10.2023 16:47 zobraziť...

VIP ATP Shanghai Masters preview

02.10.2023 13:12 zobraziť...

VIP WTA Peking preview

29.09.2023 20:20 zobraziť...

VIP ATP Peking a Astana preview

27.09.2023 12:25 zobraziť...

VIP WTA Ningbo a Tokyo preview

24.09.2023 14:46 zobraziť...

VIP ATP Zhuhai a Chengdu preview

19.09.2023 10:46 zobraziť...

VIP WTA Guangzhou a Guadalajara preview

17.09.2023 18:33 zobraziť...

VIP US open preview

16.09.2023 12:50 zobraziť...

FREE analyzovaný tip: NGOUNOUE

28.08.2023 15:59 zobraziť...

VIP preview ATP Winston Salem a WTA Clevel...

20.08.2023 11:32 zobraziť...

VIP Cincinnati preview

14.08.2023 17:56 zobraziť...

VIP Canadian Masters PREVIEW

06.08.2023 12:22 zobraziť...

VIP Washington, Kitzbuhel, Los Cabos a Pra...

30.07.2023 19:13 zobraziť...

VIP Hamburg, Umag, Atlanta, Lausanne a Var...

22.07.2023 21:15 zobraziť...

VIP Budapešť, Palermo, Gstaad, Bastad a ...

16.07.2023 13:34 zobraziť...

VIP Wimbledon preview

02.07.2023 16:53 zobraziť...

VIP Mallorca, Bad Homburg a Eastbourne pre...

28.06.2023 15:54 zobraziť...

VIP Queens, Halle, Berlín a Birmingham pr...

18.06.2023 16:04 zobraziť...

VIP Preview Stuttgart, Hertogenbosch a Not...

11.06.2023 20:41 zobraziť...

VIP French open preview

09.06.2023 07:37 zobraziť...

PREČO NEKUPOVAŤ TIPY OD RESELLERA

21.01.2021 15:21 zobraziť...

Budúcnosť stávkovania

15.01.2021 15:11 zobraziť...

Arbitráže a dropping odds

03.01.2021 11:29 zobraziť...

Kamenné pobočky vs online stávkové kan...

24.12.2020 13:04 zobraziť...

Systémy používané v bettingu

24.12.2020 12:53 zobraziť...

Veľké vs malé ligy

24.12.2020 12:28 zobraziť...

Odpredávanie tiketov

20.12.2020 16:01 zobraziť...

Psychológia v stávkovaní

16.12.2020 18:23 zobraziť...

Ako fungujú stávkové kancelárie? Preč...

03.12.2020 20:29 zobraziť...

Všetko je to hazard

29.11.2020 12:09 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 3. Ma...

17.05.2020 12:52 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 2. Vs...

08.05.2020 11:19 zobraziť...

Prestaň gambliť, začni zarábať! 1. Vy...

03.05.2020 17:54 zobraziť...

Prehliadaním tejto stránky vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookies (viac info).